Brykiet liściasty wałki 6 kg ECOMAX

  • Dostępność: wysyłka do 24 godzin
  • Koszt transportu już od : 0,00 zł

14,50 zł / szt

Brykiet liściasty wałek - opakowanie 6kg.

Wysokiej jakości, ekologiczny brykiet z trociny twardych drzew liściastych. W przeciwieństwie do drewna, charakteryzuje się niższą zawartością wilgoci, co przekłada się na dłuższy i bardziej efektywny czas palenia.
Wysoka wartość opałowa ma wpływ na wydajność brykietu.
Żar będący wynikiem jego palenia, utrzymuje się przez długi czas, w związku z tym, dłużej wytwarza się ciepło.
Brykiet jest w pełni ekologiczny, popiół powstały w skutek jego spalenia, można wykorzystać jako nawóz.
Nie wydziela żadnych substancji chemicznych w trakcie spalania, dzięki czemu jest bezpieczny dla środowiska.
Zaletą brykietu jest niska zawartość żywic, w związku z czym ograniczone jest iskrzenie oraz wydzielanie się substancji smolistych, zanieczyszczających między innymi kominki i przewody kominowe.

Brykiet rekomendowany jest przez zdunów, instalatorów, kominiarzy. 
Potwierdzeniem wysokiej jakości produktu jest certyfikat DIN Plus nr 9H035, który oznacza spełnienie najbardziej wymagających, międzynarodowych standardów.

Brykiet jest w formie wałków pakowany po 6 kg. 



Właściwości:
  • Waga: 6kg,
  • Wilgotność: 8,9%,
  • Zawartość popiołu: 0,42 %
  • Ciepło spalania: 19000 kJ/kg

Zalety:
  • Ekologiczna alternatywa dla drewna,
  • Nadaje się do wszystkich rodzajów paleniask na paliwa stałe
  • Wysoka wartość opałowa,
  • Bez dodatku substancji wiążących,
  • Nie zawiera szkodliwych substancji,
  • Niska zawartość popiołu,
  • Możliwość wykorzystania popiołu jako nawozu ekologicznego,
  • Możliwość długiego przechowywania w suchym pomieszczeniu.

Instrukcja rozpalania

  • Na spodzie połóż 4 połówki wałka
  • Następnie na podstawie połóż kolejne 2 połówki wałka
  • Pomiędzy połówkami wstaw podpałkę
  • Z obu stron podpałki postaw 2 drewienka rozpałkowego
  • Następnie podpal podpałkę

Obecnie stosuje się rozpalanie od góry, czyli najbardziej efektywną metodę palenia. Wystarczy włożyć do kominka porcję brykietu, na niej umieścić rozpałkę. Żar przenosić się będzie od góry do dołu, dzięki czemu substancje lotne nie uciekają z dymem, ale palą się w piecu i przekładają na zwiększoną ilość ciepła oraz spalanie bez dymu.
 
Przy rozpalaniu ognia w kominku bardzo ważne jest również zapewnienie dopływu odpowiedniej ilości powietrza. Niedostateczna jego ilość może powodować, że krótko po rozpaleniu ogień zgaśnie, a podczas palenia zamiast odpowiednio wysokiego płomienia, brykiet będzie się tylko żarzyć. W przypadku, kiedy nasz kominek nie jest wyposażony w specjalny zewnętrzny nawiew dostarczający powietrze, jest ono zaciągane z pomieszczenia, w którym znajduje się kominek. Warto wtedy np. uchylić szybę kominkową oraz okno w pomieszczeniu. 

Wpisz poniżej swoje pytanie

weryfikator